Πολλοί ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων έχουν πλάσει στο μυαλό τους κάποιους μύθους που αφορούν τη βόλτα του αγαπημένου τους τετράποδου. Ποια είναι η αλήθεια;
Η πραγματικότητα σχετικά με τη βόλτα του σκύλου είναι εντελώς διαφορετική από όσα πιστεύουν αρκετοί ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων. Η Αρετή Δένδια και ο Παναγιώτης Σκέρλος, επαγγελματίες εκπαιδευτές σκύλων της DogsUp, μας αποκαλύπτουν την αλήθεια. Διότι, όπως τονίζουν, «η βόλτα είναι, ξεκάθαρα, η πιο σημαντική κοινή δραστηριότητα με τον σκύλο μας».
Μύθος 1: Βγάζω τον σκύλο μου βόλτα χωρίς λουρί γιατί με ακούει.
Αλήθεια: Βγάζοντας βόλτα ή αφήνοντας ελεύθερο τον σκύλο μας σε μεγάλες εκτάσεις χωρίς λουρί, όχι μόνο δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη συμπεριφορά του, αλλά, ταυτόχρονα, βάζουμε σε κίνδυνο την ασφάλειά του, όπως επίσης και την ασφάλεια άλλων ζώων και ανθρώπων. Όλοι όσοι το κάνουν αυτό, ισχυρίζονται ότι ο σκύλος τους τούς ακούει, κάτι το οποίο πίστευαν και όλοι εκείνοι που ο πιστός τους φίλος χάθηκε, τραυμάτισε, τραυματίστηκε, ή και έχασε τη ζωή του σε μια κακιά στιγμή. Η βόλτα με λουρί είναι υποχρεωτική, βάσει νόμου, αλλά και απλής λογικής. Αποτελεί ένδειξη υπευθυνότητας, αλλά και σεβασμού απέναντι στον σκύλο μας, στα υπόλοιπα ζώα και στους ανθρώπους, ιδιαίτερα προς αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με τους τετράποδους φίλους μας. Για να συνδυάσουμε την ασφάλεια με την επιπλέον άσκησή του, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν ανθεκτικό ιμάντα μεγάλου μήκους, ή να τον αφήσουμε ελεύθερο σε περιφραγμένους χώρους.
Μύθος 2: Η βόλτα δεν είναι αναγκαία, όταν υπάρχει αυλή ή κήπος.
Αλήθεια: Η ύπαρξη μεγάλου σπιτιού, μπαλκονιού, αυλής, ή κήπου, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την καθημερινή ανάγκη του σκύλου για βόλτες. Κατά τη διάρκειά τους κάνει τις φυσικές του ανάγκες, εξερευνά το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας την πιο ανεπτυγμένη του αίσθηση (όσφρηση), ασκείται σωματικά και πνευματικά, κοινωνικοποιείται κ.ά. Στον αντίποδα, η παρατεταμένη παραμονή του στον ίδιο χώρο επηρεάζει τη συμπεριφορά και τον χαρακτήρα του, όπως θα επηρέαζε και εμάς αν ζούσαμε κλεισμένοι μέσα σε μια τεράστια κατοικία με όλες τις ανέσεις και τις παροχές, για όλη μας τη ζωή.
Μύθος 3: Η βόλτα δεν είναι απαραίτητη για τους μικρόσωμους σκύλους.
Αλήθεια: Όλες οι προαναφερθείσες ανάγκες, που καλύπτονται μέσω της βόλτας, είναι κοινές για όλους τους σκύλους, άσχετα από το μέγεθος, την ηλικία, ή τη φυλή τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, μικρόσωμοι σκύλοι συγκεκριμένων φυλών (π.χ. Jack Russell) έχουν ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες για βόλτα και παιχνίδι. Εννοείται ότι η μετακίνηση των μικρόσωμων σκύλων με το αυτοκίνητο, ή μέσα σε κουτιά μεταφοράς (boxes) και τσάντες, δεν υποκαθιστούν την βόλτα.
Μύθος 4: Δεν έχει μεγάλη σημασία το πότε θα αρχίσει να βγαίνει βόλτα το κουτάβι μου.
Αλήθεια: Η κουταβίσια ηλικία 2-4 μηνών είναι η πιο σημαντική, καθώς σε αυτό το στάδιο μπορούμε γρήγορα και αποτελεσματικά, όχι μόνο να του μάθουμε τις επιθυμητές συμπεριφορές, αλλά και να το κοινωνικοποιήσουμε σωστά, διαμορφώνοντας έτσι το μελλοντικό του χαρακτήρα. Η σωστή κοινωνικοποίησή του θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, με τη βοήθεια ενός επαγγελματία εκπαιδευτή και με ενημέρωση από τον κτηνίατρο σχετικά με το πότε μπορεί να βγει από το σπίτι. Στην εξοικείωση του κουταβιού μας με το εξωτερικό περιβάλλον, και γενικότερα στην εκπαίδευσή του, ισχύει το «όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο».
Μύθος 5: Σε κάποιους σκύλους απλά δεν αρέσει η βόλτα.
Αλήθεια: Οι σκύλοι στους οποίους δεν αρέσει η βόλτα, είναι σκύλοι που βγαίνουν σπάνια από τον χώρο που ζουν, με αποτέλεσμα να έχει καταχωρηθεί στο μυαλό τους σαν μία σχεδόν άγνωστη και αγχωτική διαδικασία, που χαλάει τη «βολή» τους. Αυτό είναι κάτι που αλλάζει εύκολα με τη σταδιακή προσθήκη περιπάτων μέσα στην καθημερινότητα. Υπάρχουν, βέβαια, και οι περιπτώσεις φοβικών, κακοποιημένων σκύλων, όπως και εκείνων που υιοθετούνται από τον δρόμο ή από καταφύγια, οι οποίοι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να διαχειριστούν τα διάφορα ερεθίσματα της βόλτας (ανθρώπους, ζώα, ήχους), το κολάρο, το λουρί κ.λπ. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, μια σωστή εκπαιδευτική προσέγγιση μπορεί να μετατρέψει τη βόλτα από μια δύσκολη και καταναγκαστική διαδικασία σε ευχάριστη εμπειρία.
Μύθος 6: Μια μεγάλη βόλτα ισοδυναμεί με δύο κανονικές.
Αλήθεια: Λόγω έλλειψης χρόνου, ή ασταθούς ωραρίου εργασίας, δεν είναι λίγοι αυτοί που βγάζουν τον σκύλο τους μία πολύ μεγάλη βόλτα, αντί για δυο-τρεις κανονικές. Η μεγαλύτερη βόλτα μπορεί να προσφέρει το ίδιο περπάτημα με δύο ή και περισσότερες βόλτες, εφόσον είναι του ίδιου χρόνου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι το ίδιο ποιοτική, για τους εξής λόγους:
Οι παραπάνω από μία βόλτες αποτελούν ευχάριστα διαλείμματα και είναι η βάση μιας ισορροπημένης καθημερινότητας. Ιδιαίτερα η πρωινή βόλτα βοηθά τον σκύλο μας να είναι πολύ πιο ήρεμος, όσο εμείς λείπουμε στη δουλειά
Όσο περισσότερες είναι οι βόλτες, τόσο μικρότερος είναι ο ενθουσιασμός και η ένταση του σκύλου κατά τη διάρκειά τους
Κάθε βόλτα είναι μία σχεδόν νέα εμπειρία για τον σκύλο μας, αφού, έστω και αν τον βγάζουμε στα ίδια σημεία (προτιμήστε το αντίθετο), οι μυρωδιές από άλλα ζώα και ανθρώπους που περνούν από εκεί μετά την προηγούμενή του βόλτα, είναι καινούργιες και γεμάτες ενδιαφέρουσες πληροφορίες γι’ αυτόν.
Μύθος 7: Δεν χρειάζεται να υπάρχει συγκεκριμένη ρουτίνα στη βόλτα.
Αλήθεια: Είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω του ελάχιστου ελεύθερου χρόνου μας, πολλοί σκύλοι δεν έχουν ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα καθημερινότητας. Σε αντίθεση με εμάς, η δημιουργία μιας σωστής ρουτίνας στον κόσμο του σκύλου, σε οποιαδήποτε δραστηριότητά του, όχι μόνο δεν είναι βαρετή, αλλά, αντιθέτως, του προσφέρει ασφάλεια και ηρεμία.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, παρά τους γρήγορους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής και του περιορισμένου διαθέσιμου χρόνου, υπάρχουν πάντα τρόποι να βελτιώσουμε την ποιότητα της συμβίωσης με τον σκύλο μας. Αρκεί να υπάρχει η θέληση και η σωστή καθοδήγηση».ygeiamou