ΜΟΝΩΣΗ ΤΑΡΑΤΣΑΣ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ




Σε όλους όσοι ζητάνε να τους κάνουμε εμείς τη μόνωση, τους λέμε να διαβάσουν το άρθρο και να την κάνουν μόνοι τους. Είναι πολύ απλό. Πιο απλό από το να βάφεις. Πάτωμα είναι η ταράτσα. Δεν παίζει να λερώσεις. ΕΠΙΣΗΣ: εμείς δεν θέλουμε να σας πουλήσουμε πισσα, μόνωση, μπογιές. Αντιθέτως, σας παροτρύνουμε να δοκιμάσετε κάτι που θα σας γλιτώσει αρκετά λεφτά. Αγοράστε τα υλικά από όπου θέλετε εσείς. Μιλάμε για 45 ευρώ. Κάντε το και θα μας θυμηθείτε. Δεν είναι εποχές να πετάς τα λεφτά σου.

(ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΑΡΘΡΟ)
Οι μονώσεις με ΕΛΑΣΤΟΜΕΡΗ ή με ΑΣΦΑΛΤΟΠΑΝΑ είναι ακριβές και έχουν ΣΟΒΑΡΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ.

Οι ελαστομερείς βαφές είναι στην ουσία επικάλυψη με μια πλαστική πέτσα.
Βασικό μειονέκτημα; Είναι πολύ ακριβές.
Άλλο βασικό μειονέκτημα; Αν γίνει έστω και μια τρύπα σε αυτή την πέτσα, θα περάσει από μέσα νερό, θα εγκλωβιστεί ανάμεσα στον τοίχο και στη μόνωση και θα έχεις υγρασία χειμώνα καλοκαίρι. Το νερό εκεί ανάμεσα δεν πρόκειται να εξατμιστεί ποτέ των ποτών.
Δυστυχώς το έχουμε δει να συμβαίνει και οι άνθρωποι έξυναν όλη την ταράτσα για να αφαιρέσουν το πανάκριβο ελαστομερές.

Τα ασφαλτόπανα είναι επίσης ακριβά και προσθέτουν 4 με 5 κιλά βάρους ανά τ.μ. στο υψηλότερο σημείο της οικοδομής. Οι ταράτσες μας είναι ήδη επιβαρυμένες με τους ηλιακούς. 5 ηλιακοί είναι ένας τόνος.
Όχι, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΦΑΛΤΟΠΑΝΑ. Όμως επιβαρύνει. Μπορεί εύκολα να γίνει η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι.
Μην ξεχνάτε ότι στην χώρα μας δεν υπήρξε ποτέ κάποιος έλεγχος. Όσα σίδερα ήθελε έβαζε ο καθένας, σε ό,τι έδαφος ήθελε έχτιζε, ότι τσιμέντο γούσταρε έβαζε. Ξέρετε την ποιότητα της οικοδομής στην οποία διαμένετε;

Αν συγκρίνουμε αυτά τα δύο μέσα μόνωσης (ελαστομερές και ασφαλτόπανο), τα ασφαλτόπανα είναι σαφώς ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΝΩΣΗ και για θερμοκρασία και για υγρασία.
Ποια είναι, όμως, η οικονομικότερη λύση για την υγρασία και για σχετική θερμομόνωση;
Στην πράξη λοιπόν είναι η εξής:
ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ. Πλένουμε την ταράτσα με ένα πλυστικό μηχάνημα έτσι ώστε να καθαρίσει από βρύα, λειχήνες και άμμο από τη σαχάρα (έχει έρθει με τις βροχές).
Όπου είδατε βρύα, συνήθως υπάρχουν και ρωγμές. Να επιμείνετε εκεί. Αν δεν υπάρχει ρωγμή απλά τα βρύα φύτρωσαν σε επικαθήμενη λάσπη. Αν όμως είναι ρωγμή καλό είναι να την καθαρίσετε για να μπει μετά μέσα της η μόνωση.

ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ. Την άλλη μέρα που έχει στεγνώσει (το κάνουμε καλοκαίρι αυτό - όχι με κρύο και συννεφιά) αγοράζεις 5 ΛΙΤΡΑ ΠΙΣΣΑ (από το χρωματοπωλείο) ΚΑΙ 2 ΛΙΤΡΑ ΒΕΝΖΙΝΗ (από το βενζινάδικο). Ρίχνεις το ΜΙΣΟ ΛΙΤΡΟ βενζίνη στα 5 λίτρα πίσσας και με ένα πινέλο περνάς ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΡΩΓΜΕΣ. Μην το λυπάσαι. Βάλε μπόλικο. Να μπει μέσα στη ρωγμή, να ποτίσει. Αν η ταράτσα έχει πλακάκια μόνωσης τότε περνάς και τις ενώσεις τους, έχουν – δεν έχουν ρωγμές. Αυτό κάντο ακόμα και αν μετά σκοπεύεις να βάλεις ασφαλτόπανα.
OXI Η ΠΙΣΣΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΛΙΩΝΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ. Η πίσσα που λιώνει από τον ήλιο είναι εκείνη η παλιά που την ζεσταίνεις στον τενεκέ με φωτιά από κάτω και μετά την απλώνεις. Οπότε μην ανησυχείτε.
ΟΧΙ Η ΠΙΣΣΑ ΔΕΝ ΔΙΑΒΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ. Αντιθέτως τη σφραγίζει από την υγρασία.

ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΟ. Την άλλη μέρα που έχει στεγνώσει η πίσσα, ρίχνεις την υπόλοιπη βενζίνα στη πίσσα που έχει απομείνει και με ένα ρολό περνάς όλη την ταράτσα. Καλά, να ποτίσει. Είναι νερουλό, αλοίφεται εύκολα. Το χρώμα (μαύρο) διευκολύνει το να βλέπεις τι κάνεις.

ΒΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ. 4 με 6 ώρες μετά (το αραιωμένο στεγνώνει ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ) με ένα ρολό βάφεις όλη την ταράτσα με ΛΕΥΚΟ 100% ΑΚΡΥΛΙΚΟ ΧΡΩΜΑ. Όχι μονωτικό ταράτσας που στοιχίζει 200 ευρώ για 100 τ.μ. Θα τη ζητήσετε ως εξής: 100% ακρυλική μπογιά.

ΒΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ 4 με 6 ώρες μετά με το ίδιο ρολό περνάς σταυρωτά ένα δεύτερο χέρι με ΛΕΥΚΟ 100% ΑΚΡΥΛΙΚΟ ΧΡΩΜΑ στο οποίο έχεις ρίξει και λίγη άμμο μέσα στην σκάφη. Η άμμος είναι πάμφθηνη (1 ευρώ το σακί), κολλάει με τη μπογιά και την προστατεύει (τη μπογιά ντε) από τις ηλιακές ακτίνες.
ΚΟΣΤΟΣ: 45 ευρώ στον πιο ακριβό χρωματοπώλη της Αθήνας. 25 με 30 ευρώ στην επαρχία.

Η πίσσα μονώνει την υγρασία 100%. Γι αυτό κάνουμε τις ρωγμές με πηχτό. Μπαίνει μέσα και γεμίζει – σφραγίζει.
Μετά η νερουλή πίσσα μονώνει την υγρασία στην υπόλοιπη ταράτσα σε περίπτωση που υπάρχουν ρωγμές που δεν τις βλέπει το μάτι (ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ)
Το πρώτο χέρι 100% ακρυλικής μπογιάς, συμπληρώνει τη μόνωση από την υγρασία, προσφέρει μικρή θερμομόνωση και ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΙΣΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΤΙΝΕΣ UV. Η ακρυλική μπογιά είναι αυτή με την οποία βάφουμε εξωτερικά τα κτήρια. Είναι ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες και στην υγρασία.
Το δεύτερο χέρι (ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ 100% ΑΚΡΥΛΙΚΗ), προστατεύει όλα τα παρακάτω επίπεδα και μονώνει ακόμα περισσότερο.

ΕΓΓΥΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ.
Οι ασφαλτοπανάδες παρακάτω στα σχόλια ωρύονται. Κάποιοι μάλιστα λένε ψέματα ότι η πίσσα δεν μονώνει την υγρασία. Η πίσσα μονώνει 100% την υγρασία.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Αν είστε σχολαστικός, κάθε Σεπτέμβρη, ανεβείτε στην ταράτσα και κάντε ένα έλεγχο να δείτε τι ζημιά μπορεί να έχει κάνει ο ήλιος. Αν δεν βαριέστε ή αν δείτε ότι η μπογιά έχει χαλάσει περάστε ένα ελαφρύ χέρι ακρυλική μπογιά. Το βάψιμο της ταράτσας είναι παιχνιδάκι. Δεν φοβάσαι μη λερώσεις. Απλά βουτάς το ρολό και βάφεις! Δεν λερώνεις. Και να πέσουν κάτω σταγόνες... κάτω έπρεπε να πάνε! Σε λίγα λεπτά έχεις τελειώσει τα πάντα.


Τον χειμώνα μιλάμε για την απόλυτη στεγανοποίηση, δηλαδή το να μην ποτίσει ούτε μισό χιλιοστό το ταβάνι από υγρασία. ΕΓΓΥΗΜΕΝΑ. Η σύγκριση του σπιτιού πριν με την υγρασία και μετά χωρίς την υγρασία θα κάνει τεράστια διαφορά στη θερμοκρασία του σπιτιού σας.
Το καλοκαίρι, το λευκό χρώμα της ακρυλικής μπογιάς κρατάει δροσερή την ταράτσα.
Δεν είναι θεωρία, είναι πράξη. Και σας θυμίζουμε πως όταν η θεωρία έρχεται σε αντίθεση με την πράξη, κερδάει πάντα η πράξη.

Υποσημείωση: Το πλύσιμο με πιεστικό είναι πολύ σημαντικό. Σε ταράτσα που την σκουπίσαμε απλώς, η αραιή πίσσα και η μπογιά εξαφανίστηκαν τον άλλο χρόνο. Στις ταράτσες υπάρχει ένα στρώμα άμμου, βρύων και λειχηνών το οποίο έχει μεν πετρώσει και δεν φεύγει με τη σκούπα, διαστέλλεται όμως με τις αλλαγές θερμοκρασίας και κινείται, με αποτέλεσμα να σπάει το στρώμα της λεπτής πίσσας και της μπογιάς. Τα βρύα και οι λειχήνες μάλιστα "τρώνε" τη μπογιά και την πίσσα.
Με το πιεστικό / πλυστικό, μένει μόνο το οικοδομικό υλικό και κάνουμε τέλεια δουλειά.

xtra