Κι όμως, η νο 1 αιτία θανάτου παγκοσμίως δεν είναι ο καρκίνος







Στην Ελλάδα, η λέξη καρκίνος είναι τόσο αρνητικά φορτισμένη, που πολλοί την ταυτίζουν με τη λέξη θάνατος. Κι όμως, στις μέρες μας ο καρκίνος δεν είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι σημαντικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία τριάντα χρόνια στην καταπολέμηση του καρκίνου, έχουν μειώσει δραστικά τους θανάτους σε πολλούς τύπους καρκίνους.

Ενδεικτική είναι η δική μου περίπτωση, που διαγνώστηκα με καρκίνο στον πνεύμονα και τους λεμφαδένες. Πριν 20 χρόνια, με μια τέτοια διάγνωση θα μιλούσαμε για 6 μήνες ζωή. Πλέον, υπάρχει ανοιχτό και το ενδεχόμενο της πλήρους ίασης. Και τέλος πάντων, ένα χρόνο μετά τη διάγνωση και κάνοντας θεραπείες, νιώθω καλά.

Οι ασθένειες που διεκδικούν τις περισσότερες ζωές είναι καρδιοαγγειακές νόσοι.

Συγκεκριμένα στην Έκθεση Παγκόσμιοι Κίνδυνοι 2020 (Global Risks Report 2020) που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φόρουμ στο Νταβός, στις αρχές του έτους, παρουσιάζονται και στοιχεία του ινστιτούτου Health Metrics and Evaluation.

Η επεξεργασία των δεδομένων για το έτος 2017 δείχνει λοιπόν πως το 31,5% των ανθρώπων παγκοσμίως πεθαίνουν εξαιτίας καρδιοαγγειακών νόσων ενώ το ποσοστό που αναλογεί στις νεοπλασματικές νόσους είναι μόλις 17,1%. Περίπου δηλαδή το μισό συγκριτικά με την πρώτη αιτία θανάτου.

Και ακολουθούν:

Στην 3η θέση με ποσοστό 7% έρχονται οι χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις

Στην 4η θέση με ποσοστό 6.7% οι αναπνευστικές λοιμώξεις και η φυματίωση

Στην 5η θέση με ποσοστό 5,5% νευρολογικές παθήσεις, αναφέρει το ρεπορτάζ της Huffpost Greece


Στην 6η θέση με ποσοστό 4,7% ο διαβήτης και οι ασθένειες που σχετίζονται με τους νεφρούς

Στην 7η θέση με ποσοστό 4,2% οι παθήσεις που σχετίζονται με πεπτικό σύστημα

Στην 8η θέση με ποσοστό 3,5% διαταραχές που εμφανίζονται σε νεογνά και μητέρες.