Κάνε μια στάση προτού κοιμηθείς στο τιμόνι, η υπνηλία αντιμετωπίζεται μόνο με ύπνο!
Ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για την καταπολέμηση της κόπωσης και της υπνηλίας στην οδήγηση που οδηγούν σε επικίνδυνες καταστάσεις πέρασε σε όσους διάβηκαν το κατάστρωμά της η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
Το "Πάρ' το αλλιώς" είναι μια πανευρωπαϊκή καμπάνια με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων των οδηγών ότι η οδήγηση απαιτεί, ξύπνιους, δραστήριους, εναργείς οδηγούς και όχι νωθρούς, νυσταλέους και υπέρμετρα κουρασμένος.
Είναι δεδομένο πως μετά από 150 - 180 λεπτά συνεχούς οδήγησηςεπέρχεται μια πτώση και μια κόπωση στον οργανισμό του ανθρώπου. Το απέραντο εργοτάξιο Κορίνθου - Πατρών οριοθετεί το ρυθμό ταξιδιού σε απάνθρωπα χαμηλά επίπεδα, κανείς χρειάζεται από 150 - 180 λεπτά για να φτάσει στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Εκεί λοιπόν προτείνεται μια στάση για ξεκούραση, αυτός είναι και ο μόνος τρόπος ν' αντιμετωπιστεί η υπνηλία. Πιθανόν να έχει συμβεί και σ' εσάς στο δρόμο ίσως δε να έχετε την εντύπωση πως με δυνατή μουσική, ανοιχτά παράθυρα, μεγαλόφωνη συζήτηση ή νίψιμο μπορείτε να την αντιμετωπίσετε. Οι ειδικοί και οι αναλύσεις δείχνουν πως μ' όλους τους προαναφερθέντες τρόπους μπορείς να "κοροϊδέψεις" τον οργανισμό σου για περίπου 10 λεπτά. Ένα στιγμιαίο κλείσιμο των ματιών αρκεί για να γίνει το κακό.
Ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος αντίδρασης είναι να σταματήσουμε σε ασφαλές σημείο, να πιούμε έναν καφέ, να βάλουμε στο αθόρυβο το κινητό τηλέφωνο και να ενεργοποιήσουμε το ξυπνητήρι μετά από 20 λεπτά. Σ' αυτό το διάστημα ο οργανισμός μας έχει ανακτήσει δυνάμεις και η επίδραση της καφεΐνης που χρονικά έρχεται σε τέτοιο διάστημα θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε το ταξίδι μας χωρίς να κινδυνεύουμε.
Η μελέτη του Ευρωβαρόμετρου όσον αφορά στην υπνηλία έδειξε πως υπάρχει συνείδησητου κινδύνου αλλά η συμπεριφορά χρειάζεται βελτίωση. Όπως συμβαίνει κατά μέσο όρο και στην Ευρώπη, πάνω από 1 στους 4 Έλληνες είχαν την εντύπωση ότι έχουν αποκοιμηθεί μερικά δευτερόλεπτα στο τιμόνι. Ακόμα, η υπνηλία κατά την οδήγηση βρίσκεται στη 2η θέση (34% των απαντήσεων) όσον αφορά τις πρωταρχικές αιτίες θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, μετά την ταχύτητα (56%) αλλά πριν από την απροσεξία (25%) και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών (25%). Το εν λόγω αποτέλεσμα είναι ίδιο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μόνο οι Γάλλοι, οι Βρετανοί και οι Πολωνοί οδηγοί θεωρούν την υπνηλία κατά τη οδήγηση ως την 1η αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων.
Υπάρχει ειδική εφαρμογή για κινητά και tablets που σε βοηθά να διαπιστώσεις άμεσα αν είσαι αρκετά "εναργείς"για να συνεχίσεις να οδηγείς.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη συνείδηση του κινδύνου δεν μεταφράζεται ακόμα σε αλλαγήσυμπεριφοράς. Οι Έλληνες είναι αυτοί που παρουσιάζουν το μεγαλύτερη διαφορά στην έλλειψη ύπνου μεταξύ των καθημερινών και του Σαββατοκύριακου: 33% κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και 9% το Σαββατοκύριακο, πράγμα που αντιστοιχεί σε διαφορά 27 μονάδων φέρνοντάς τους στην 1η θέση και ακολουθούν οι Σλοβάκοι (22 μονάδες διαφορά) και οι Γερμανοί (20 μονάδες διαφορά). Λόγω αυτής της χρόνιας έλλειψης ύπνου, οι Έλληνες συνεχίζουν πρακτικές που είναι αντίθετες με τους κανόνες ασφαλείας κυρίως πριν από μεγάλα ταξίδια:
o 87% ομολογούν ότι τελειώνουν τις προετοιμασίες του ταξιδιού αργά το προηγούμενο βράδυ (συγκριτικά με το 75% Ευρωπαίων).
o 85% δηλώνουν ότι κοιμούνται πιο αργά ή σηκώνονται πιο νωρίς την παραμονή του ταξιδιού (συγκριτικά με το 80% των Ευρωπαίων).
o 67% αναχωρούν κατά τη διάρκεια της νύχτας (ποσοστό που είναι αντίστοιχο με τον μέσο όρο των Ευρωπαίων).
Παρόλο που ακόμα βρίσκονται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η λήψη προληπτικών μέτρων για την υπνηλία παρουσιάζει μικρή πρόοδο: 37% των Ελλήνων (συγκριτικά με 56% των Ευρωπαίων) σταματούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής για να κοιμηθούν για λίγη ώρα (+1 μονάδα/2015) και 67% των Ελλήνων (+5 μονάδες) αλλάζουν οδηγό κατά τη διάρκεια της διαδρομής (συγκριτικά με 70% των Ευρωπαίων).
Βρεθήκαμε στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου και δπιαστώσαμε έκπληκτοι την ανάγκη των οδηγών για ξεκούραση αλλά και τη θετική τους αντίδραση στο σημαντικό μήνυμα οδικής ασφάλειας. Ο καφές προσφέρονταν δωρεάν από γνωστή εταιρεία.
Για αυτόν τον λόγο, λίγο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, το Ίδρυμα για την Υπεύθυνη Οδήγηση, Fondation VINCI Autoroutes υπενθυμίζει κάποιες απλές συμβουλές που μας βοηθούν να ταξιδεύουμε με ασφάλεια:
Για την καταπολέμηση της υπνηλίας κατά την οδήγηση:
Κοιμόμαστε καλά την παραμονή του ταξιδιού μας,
Αποφεύγουμε να ταξιδεύουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας (μεταξύ 22:00 και 06:00).
Κάνουμε συχνές στάσεις κατά τη διάρκεια της διαδρομής, τουλάχιστον κάθε δύο ώρες.
Σταματάμε σε κάποιο μέρος όταν νιώσουμε τα πρώτα σημάδια κόπωσης.
Δεν διστάζουμε να εναλλασσόμαστε συχνά στη θέση του οδηγού.protothema