Καλοπούλα: Γίγαντες, κεφτεδάκια και χωριάτικη στην πιο δροσερή κρυψώνα της Αθήνας

 

Ακολουθώντας μια ήπια διαχείριση της δασικής έκτασης, το αναψυκτήριο της Καλοπούλας λειτουργεί από το 1987. Με πρωτοβουλία του επί δεκαετίες δήμαρχου της Καισαριανής, Παναγιώτη Μακρή, το πέτρινο αναψυκτήριο δημιουργήθηκε για να βρίσκεται υπό δημοτική διαχείριση και έτσι παραμένει μέχρι σήμερα. Εθελοντές και κάτοικοι του δήμου έχουν αναλάβει να φροντίζουν για την επιβίωση και συντήρηση τόσο του αναψυκτηρίου όσο και της ευρύτερης περιοχής.


Παράλληλα, το αναψυκτήριο της Καλοπούλας χρηματοδοτεί με τα έσοδά του κοινωνικές δράσεις του δήμου, ενώ μέχρι τις 10:00 ο καφές προσφέρεται δωρεάν σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας. 

Κατηφορίζοντας στην είσοδό του θα συναντήσετε ντοματιές και μια αγγουριά, κρεμμυδάκια, πατάτες και φράουλες που σπάρθηκαν φέτος σε ένα μικρό μποστάνι, για να μπουν κάποια στιγμή και στα πιάτα μας. Θα ακούσετε ήχους πουλιών, μπορεί να περάσει δίπλα σας μια χελώνα που ψάχνει να φάει μούρα, θα δείτε παιδιά να σκαρφαλώνουν σε δέντρα, θα μυρίσετε τη φύση. Θα βρεθείτε ανάμεσα σε κόσμο χωμένο όσο πιο βαθιά γίνεται στην καρέκλα του, αλλά δίπλα σας θα είναι κι εκείνοι που σκύβουν πάνω από τους χάρτες τους.


Εκεί ξαποσταίνουν ποδηλάτες και πεζοπόροι, σίγουρα θα συναντήσετε μέλη ορειβατικού συλλόγου και αναρριχητές, μπορεί να πετύχετε φοιτητές Γεωλογίας, οι οποίοι, ξεκινώντας από την Πανεπιστημιούπολη, ακολουθούν και χαρτογραφούν τα μονοπάτια του Υμηττού. 

 

Ακολουθώντας την ανατολή και τη δύση του ηλίου, αυτό το καλά κρυμμένο από τη βοή και τη ρύπανση πέτρινο αναψυκτήριο ανοίγει από τις 7:30 το καλοκαίρι και οι πρώτοι πρωινοί του επισκέπτες είναι εκείνοι που κάνουν μια παράκαμψη από τον δρόμο που τους βγάζει στη δουλειά τους, προκειμένου να προμηθευτούν τις χειροποίητες πίτες με το τραγανό φύλλο, μία με τυρί και μία με σπανάκι. 

Θα εξυπηρετηθείτε self service, θα δείτε τα πιάτα που προσφέρονται σε έναν μαυροπίνακα μέσα στο κιόσκι, θα φάτε σπιτικά και τίμια, θα πληρώσετε λίγα, οι τιμές κινούνται από 2 έως 6 ευρώ. Θα βρείτε ωραίους γίγαντες και σπετζοφάι, σαγανάκι και πλούσια χωριάτικη, από την παραγγελία σας δεν πρέπει να λείπουν ο καγιανάς και τα κεφτεδάκια.

 

Όσο για τα ποτήρια σας, υπάρχει μπίρα, τσίπουρο, ούζο και κρασί, μη φανταστείτε ποικιλία σε ετικέτες και καραφάκια, απλά πράγματα έχει, έτσι κι αλλιώς θα σας έχει ευχαριστήσει τόσο το σκηνικό, που θα ξεχάσετε κάθε απαίτηση που θα είχατε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος.

 

Μη σας κάνει εντύπωση αν τις Κυριακές ακούσετε κόσμο να λέει ότι ξεκίνησε από την Κηφισιά και τη Γλυφάδα, ακόμα και από το Λαγονήσι έχει βρεθεί παρέα εκεί, και, όπως είπε κι εκείνος που την παρακίνησε να φτάσει μέχρι την Καισαριανή «η θάλασσα εκεί είναι, δεν φεύγει». Λίγο μετά βρήκε μια θέση σε ένα από τα τραπέζια πικνίκ που έχουν τοποθετηθεί στο πυκνό δάσος. 

Και μην ξεχνάτε, αφού φάτε, πιείτε και χαλαρώσετε να επιστρέψετε τον δίσκο σας. 

lifo.gr