Φροντίδα της βουκαμβίλιας







H βουκαμβίλια ή μπουκαμβίλια είναι ένα από τα ομορφότερα αναρριχώμενα φυτά της άνοιξης και του καλοκαιριού με εντυπωσιακά λουλούδια σε κόκκινες, μωβ, ροζ, λευκές και πορτοκαλί αποχρώσεις. Φυλλοβόλο φυτό, με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, η βουκαμβίλια έχει προσαρμοστεί υπέροχα στο μεσογειακό περιβάλλον και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου. Οι βουκαμβίλιες αποτελούν αγαπημένη επιλογή για φύτευση σε φράχτη, πέργολα και μπαλκόνι. Μπορούν να ξεπεράσουν σε ύψος τα δέκα μέτρα, λατρεύουν τον ήλιο και ταιριάζουν απόλυτα με το άσπρο και το μπλε των ελληνικών νησιών, όπου τις συναντάμε πολύ συχνά σε αυλές. Η βουκαμβίλια μπορεί να φυτευτεί απευθειας στον κήπο, καθώς και σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη βουκαμβίλιας για να επιλέξουμε και να απολαύσουμε την πλούσια ανθοφορία τους.
Σε τι θέσεις επιλέγουμε να φυτέψουμε την βουκαμβίλια;
Η βουκαμβίλια για να ανθίσει χρειάζεται πολλές ώρες έκθεση στον ήλιο, γι’ αυτό πρέπει να της εξασφαλίσουμε μια ηλιοφανή θέση με νότιο προσανατολισμό. Αν φυτέψουμε την βουκαμβίλια σε σκιερό μέρος, σίγουρα η ανθοφορία της θα είναι μειωμένη. Επίσης, είναι αρκετά ευαίσθητη στο κρύο και στον αέρα, γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξουμε μια προφυλαγμένη θέση από βοριάδες για να μπορέσει να ανθοφορήσει. Η βουκαμβίλια προτιμάει τη θάλασσα και δεν μπορεί να φυτευτεί σε πολύ ορεινά μέρη. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Αν θέλουμε να φυτέψουμε βουκαμβίλια σε χώμα που είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά ή σε μέρος με χαμηλές θερμοκρασίες, προτιμάμε τη σκούρα μωβ βουκαμβίλια που είναι πιο ανθεκτική στην παγωνιά και σε άγονα ξηρά εδάφη από τις υπόλοιπες ποικιλίες. Αν φυτέψουμε την βουκαμβίλια σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε νάνες ποικιλίες που έχουν καλύτερη ανάπτυξη και ανθοφορία σε περιορισμένο χώρο.
Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η βουκαμβίλια;
Η βουκαμβίλια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε πότισμα και νερό. Το υπερβολικό πότισμα έχει αρνητική επίπτωση στην ανθοφορία της. Κατά την περίοδο της άνθισης, το πότισμα της βουκαμβίλιας πρέπει να είναι σχετικά περιορισμένο, να γίνεται συχνότερο την περίοδο του καλοκαιριού, ενώ την περίοδο του χειμώνα το μειώνουμε σε μεγάλο βαθμό. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι μεγάλες βουκαμβίλιες που είναι φυτεμένες στο έδαφος και έχουν δημιουργήσει βαθύ δυνατό ριζικό σύστημα χρειάζονται ελάχιστο νερό. Επίσης, η βουκαμβίλια δεν έχει σημαντικές ανάγκες σε λίπανση. Όταν είναι φυτεμένη στο έδαφος, η προσθήκη πλήρους λιπάσματος μέσα στην άνοιξη βοηθάει σημαντικά την ανάπτυξη και την ανθοφορία της. Αποφεύγουμε την υπερβολική λίπανση με αζωτούχα λιπάσματα κατά την περίοδο της ανθοφορίας, καθώς συντελεί στην ανάπτυξη ζωηρής βλάστηση και στη μείωση της ανθοφορίας. Αν φυτέψουμε τη βουκαμβίλια σε γλάστρα, προσθέτουμε μικρές ποσότητες πλήρους υδατοδιαλυτού λιπάσματος, ενισχυμένο με σίδηρο και μαγνήσιο μια φορά το μήνα κατά την περίοδο της άνοιξης.
Πώς κλαδεύεται και πολλαπλασιάζεται η βουκαμβίλια;
Το κλάδεμα της βουκαμβίλιας γίνεται κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης, αφού έχει περάσει η παγωνιά του χειμώνα. Κατά το κλάδεμα αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά της παλιάς βλάστησης, τους αδύναμους βλαστούς και τους λαίμαργους από την βάση της βουκαμβίλιας για να τη δυναμώσουμε και να μας δώσει ανάπτυξη. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το πολύ αυστηρό κλάδεμα μπορεί να συντελέσει αρνητικά στην ανθοφορία της επόμενης χρονιάς, καθώς επιφέρει ανάπτυξη ζωηρής βλάστησης και περιορισμένη άνθιση. Ο πολλαπλασιασμός της βουκαμβίλιας γίνεται με μοσχεύματα που κόβουμε κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Αφού αφαιρέσουμε φύλλα και άνθη, τα φυτεύουμε σε γλάστρα και τα διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον. Για καλύτερα αποτέλεσματα κατά τον πολλαπλασιασμό της βουκαμβίλιας, καλό είναι να χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας.
Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την βουκαμβίλια;
Η βουκαμβίλια είναι από τα πιο ανθεκτικά φυτά που δεν προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες και έντομα. Για προληπτική αντιμετώπιση από τα έντομα της μελίγκρας, του αλευρώδη, της λιριόμυζας και του τετράνυχου που μπορεί να την προσβάλλουν, ψεκάζουμε με διάλυμα θερινού πολτού ή σαπώνων αλάτων καλίου. Για την καφέ ή σκούρα κόκκινη κηλίδωση των φύλλων της βουκαμβίλιας, εφαρμόζουμε προληπτικά ψεκασμό με οικολογικό διάλυμα χαλκού. Παράλληλα είναι σημαντικό να αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να προκαλέσει σάπισμα της ρίζας της βουκαμβίλιας λόγω ανάπτυξης μυκητολογικής ασθένειας.
Κι ένα τελευταίο μυστικό για την βουκαμβίλια
Το υπερβολικό πότισμα, η ξηρασία, οι θερμοί άνεμοι, καθώς και η υπερβολική λίπανση μπορεί να αποτελέσουν αιτίες για την απότομη πτώση των φύλλων καθώς και των λουλουδιών της βουκαμβίλιας, είτε είναι φυτεμένη σε κήπο είτε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας.

mistikakipou