Ελληνικός καφές: Ποιος είπε ότι πίνεται μόνο ζεστός;






Η λίστα των κρύων καφέδων όλο και εμπλουτίζεται. Eίναι ο freddo, εσπρέσο ή καπουτσίνο, κι ο κλασικός φραπέ. Είναι οι πιο πρόσφατοι cold brew και flat white, αλλά κι ο Dalgona (σαν να λέμε ο νοτιοκορεάτικος φραπέ), που προκάλεσε πριν από λίγο καιρό κανονική φρενίτιδα στα κοινωνικά δίκτυα. Είναι όμως κι ο παγωμένος ελληνικός, ο οποίος διεκδικεί κι εκείνος, τα τελευταία χρόνια, τη θέση του στην αγορά των κρύων ροφημάτων. Πρόκειται για τη δροσερή πλευρά ενός αναπόσπαστου κομματιού της καθημερινότητας των Ελλήνων, που με κάθε ευκαιρία έβαζαν, κι ακόμη βάζουν, ένα μπρίκι στη φωτιά. Αντί για φλιτζάνι σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι με παγάκια. Η ζάχαρη πρέπει να μπει από πριν, την ώρα της ζεστής παρασκευής, γιατί σε αντίθετη περίπτωση δεν θα διαλυθεί καλά.

Τον κρύο ελληνικό μπορείτε να τον φτιάξετε στο σπίτι. Μπορείτε και να τον ζητήσετε σε κάποια café που τον σερβίρουν. Η εταιρία Λουμίδης Παπαγάλος προτείνει εδώ και καιρό τον Frio, τη δική της παγωμένη εκδοχή, που φτιάχνεται με διάφορες ποικιλίες από τη συλλογή της (παραδοσιακό, κουπάτο κτλ.), πίνεται είτε σκέτος είτε με αφρόγαλα, με μπόλικο πάγο.
ethnos