Δεν είναι μόνο η φυσική φθορά ο εχθρός του οχήματός μας αλλά και ένα απλό χτύπημα ή τρακάρισμα.
Ένα απλό χτύπημα που δεδομένου των οικονομικών συνθηκών οδηγεί πολλούς από εμάς: α) να το παραβλέψουμε μέχρι να φθάσει στο μη παρέκει (με κίνδυνο για την ασφάλεια μας αλλά και για την τσέπη μας καθώς το μικρό πρόβλημα του σήμερα η δραχμοβόρα περίπτωση του αύριο), β) να το αντιμετωπίσουμε πρόχειρα (μα φθηνά). Το δίλημμα είναι να πάρω μεταχειρισμένο ή καινούργιο και αν πάρω καινούργιο, ξέρω τι καινούργιο; Η επιλογή ενός καινούργιου ανταλλακτικού οπωσδήποτε εγγυάται την ομαλή λειτουργία του καθώς είναι του «κουτιού». Ωστόσο μη νομίζεις ότι η επιλογή είναι μια απλή διαδικασία καθότι απαιτεί και κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις ώστε να πάρεις αυτό που πρέπει στην καλύτερη δυνατή τιμή. Μη σκας, θα σου δώσουμε εμείς μια πλήρη εικόνα για να μη χαθείς στο ψάξιμο.Δεν είναι όλα τα καινούρια ανταλλακτικά ίδια. Έχουν διαφορές και μάλιστα μεγάλες.
Σε πρώτη φάση, τα καινούρια ανταλλακτικά χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες που είναι οι παρακάτω.
1. OES (Original Equipment Service) Όταν μια αυτοκινητοβιομηχανία συναρμολογεί το αυτοκίνητο που θα πας κάποια στιγμή να αγοράσεις χρησιμοποιεί τα λεγόμενα εξαρτήματα πρώτης τοποθέτησης. Τα ανταλλακτικά αυτά, όπως για παράδειγμα το μπουζί, θα τα βρεις από το επίσημο δίκτυο διανομέων και των επισκευαστών αυτοκινήτων. Πρόκειται για γνήσια ανταλλακτικά αυτοκινήτων που κατασκευάζονται από κορυφαίους κατασκευαστές με τους οποίους οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν συμβόλαια οπότε είναι υψηλής ποιότητας. Πωλούνται σε συσκευασίες που φέρουν το εμπορικό σήμα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
2. OEM (Original Equipment Manufacturers) Πρόκειται για τα ίδια ανταλλακτικά αυτοκινήτων με τα γνήσια, τα οποία προέρχονται από τους ίδιους κατασκευαστές ανταλλακτικών που προμηθεύουν με ανταλλακτικά αυτοκινήτων πρώτης τοποθέτησης τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Η ουσιαστική διαφορά είναι ότι αυτά πωλούνται στις συσκευασίες του κατασκευαστή τους και όχι σε συσκευασίες που φέρουν το εμπορικό σήμα της κάθε αυτοκινητοβιομηχανίας. Έτσι η συσκευασία με το καινούργιο μπουζί σου δεν θα φέρει το λογότυπο της αυτοκινητοβιομηχανίας (π.χ. Audi) αλλά αυτό του κατασκευαστή (π.χ. PHILIPS, NGK, PHILIPS, SKF) η ποιότητα, όμως, δεν αλλάζει ουσιαστικά. Όπως και τα OES, τα ΟΕΜ προσδίδουν μια αξιοπιστία λόγω brand name.
3. Τα ΙΑΜ (Independent After Market ή Aftermarket δηλ. ανεξάρτητη ή ελεύθερη αγορά) είναι ίδια με τα OEM και OES με τη διαφορά ότι αυτά τα προμηθεύεσαι από οπουδήποτε αλλού εκτός της αυτοκινητοβιομηχανίας που πήρες το αμάξι σου ή του κατασκευαστή τους. Έτσι ονομάζουμε aftermarket τα ανταλλακτικά που αγόρασες από το internet ή από ένα ανεξάρτητο εισαγωγέα. Αποτελούν σίγουρα μια πιο οικονομική λύση, μόνο έχουμε αυξημένη λίγο την προσοχή μας ώστε να πληρούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του αυτοκινήτου μας. Μια μικρή προσοχή όμως εδώ για να μην μπερδευτείτε. Υπάρχουν OES aftermarket και OEM aftermarket ανταλλακτικά. Δηλαδή αν αγοράσουμε πρώτης τοποθέτησης ανταλλακτικό μπουζί από το internet και όχι από μια αντιπροσωπεία με τη βούλα της μάρκας του αυτοκινήτου μας τότε λέμε ότι ψωνίσαμε aftermarket. Μια τελευταία υποδιαίρεση των aftermarket είναι τα λεγόμενα εφάμιλλης ποιότητας (Matching Quality). Αυτά κατασκευάζονται με ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές με τα ΟΕM και διατίθενται από προμηθευτές πρώτου εξοπλισμού ή από προμηθευτές aftermarket. Εάν είσαι σίγουρος για την προέλευσή τους τότε συμφέρει οικονομικά για να τα εγκαταστήσεις.
`Οταν πάρεις ανταλλακτικά πρόσεχε να είναι εξ` ίσου ποιοτικά με τα αρχικά, να τα πάρεις από επώνυμα καταστήματα και να έχουν εγγύηση καλής λειτουργίας.
Υπάρχουν, όμως, κάποια σημεία που πρέπει να προσέξεις.
1. Να επιμένεις σε ανταλλακτικά ίδιας η εφάμιλλης ποιότητας με αυτά που είχε το αυτοκίνητο σου αρχικά. Ταιριάζουν και κουμπώνουν καλύτερα.
2. Να τα προμηθεύεσαι από επώνυμο κατάστημα ανταλλακτικών της περιοχής σου να είναι εξειδικευμένο για να καλύψει τεχνικά και σωστά την ανάγκη σου. Να το εμπιστεύεσαι (δίνει εγγύηση, έχεις ακούσει καλά λόγια, είναι «εκεί»;)
3. Να ζητάς τα ανταλλακτικά σου να καλύπτονται από εγγύηση καλής λειτουργίας.
Μια πληροφορία που οι περισσότεροι δε γνωρίζουν είναι ότι η Ε.Ε. αποσκοπώντας στην προστασία των καταναλωτών και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά αυτοκινήτου ενίσχυσε προηγούμενο κανονισμό με την οδηγία 461/2010. Η συγκεκριμένη ορίζει ρητά ότι η επισκευή ενός αυτοκινήτου σε ένα ελεύθερο συνεργείο δεν ακυρώνει την εγγύηση που παρέχεται από τον κατασκευαστή του οχήματος, εφόσον το συνεργείο έχει επισκευάσει το αυτοκίνητο σύμφωνα με τις οδηγίες της κατασκευάστριας εταιρείας του οχήματος και έχει χρησιμοποιήσει ανταλλακτικά πρώτης τοποθέτησης ή εφάμιλλης ποιότητας. Η οδηγία λήγει στις 31 Μαίου του 2023.
Τα ανταλλακτικά όπως είναι φυσικό δεν έχουν όλα την ίδια τιμή αλλά οι τιμές διαμορφώνονται με βάση την:
- Παλαιότητα του μοντέλου και την
- Μάρκα του αυτοκινήτου (ενδεικτικά «τσιμπημένα» στην τιμή, θεωρούνται τα ανταλλακτικά Ford, Opel, BMW, μέτρια στην τιμή της Volkswagen, Seat, Audi, και σχετικά φθηνά τα ιταλικά, Fiat και Alfa Romeo.
- Στα μεταχειρισμένα γενικά δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με τα 2 πιο πάνω κριτήρια.
Σήμερα όλοι μας προσπαθούμε να κόψουμε έξοδα από παντού και φυσικά και από το αυτοκίνητο. Έτσι πολλοί καταφεύγουν στην λύση των μεταχειρισμένων ανταλλακτικών. Μια λύση που προσφέρει αξιόπιστες και οικονομικές εναλλακτικές σε πολλές περιπτώσεις. Κάποιοι επιλέγουν ακόμα και ανταλλακτικά ανακατασκευής ή rebuild ή remanufactured αγγλιστί. Πρόκειται για χρησιμοποιημένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων τα οποία έχουν υποστεί ανακατασκευή και λειτουργούν σαν να είναι καινούρια. Εδώ συνιστούμε απαραίτητα, να διασφαλιστεί η ύπαρξη εγγύησης καλής λειτουργίας.
Οκ τα «χοντρά» ανταλλακτικά πάρ` τα μεταχειρισμένα αλλά όχι και τα αναλώσιμα.
Σύμφωνα με δηλώσεις ανθρώπων του κλάδου «για τον κόσμο πρώτη επιλογή είναι τα μεταχειρισμένα, μετά είναι τα aftermarket και τελευταία έρχονται τα καινούργια». Αυτή η ιεράρχηση των καταναλωτών εξηγείται από το γεγονός ότι ειδικά τα «χοντρά» ανταλλακτικά, δηλαδή τα μηχανικά μέρη, μπορείς να τα βρεις έως και 80% πιο φθηνά από τα καινούργια. Πάντως αν είναι να επιλέξεις μεταχειρισμένα ανταλλακτικά, καλό είναι να το κάνεις για ανταλλακτικά που έχουν μεγάλο κόστος αν τα επέλεγες ως καινούργια.
Πολλοί έχουν μπει στον πειρασμό να αγοράσουν μεταχειρισμένα ακόμα και τακάκια θέλοντας να γλιτώσουν έστω λίγα ευρώ. Ωστόσο, οι καλοί επαγγελματίες της αγοράς των μεταχειρισμένων ανταλλακτικών, όχι μόνο δεν το συνιστούν αλλά σας αποτρέπουν κιόλας από μία τέτοια ΜΗ ασφαλή επιλογή.
Οι επαγγελματίες της αγοράς ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι «τα αναλώσιμα ανταλλακτικά δεν τα αγοράζουμε ποτέ μεταχειρισμένα αλλά πάντα καινούρια τόσο για λόγους ασφάλειας όσο και για λόγους οικονομίας (π.χ. θα φθαρούν πολύ γρήγορα και θα ξαναπληρώνετε)». Ως αναλώσιμα θεωρούνται τα:
- Τακάκια
- Μπουζί
- Φίλτρα (λαδιού, αέρος, βενζίνης)
- Δίσκος - Πλατό
- Ρουλεμάν
Αν σου πει ο ειδικός «θα ταιριάξει» ή «θα στο κουμπώσω εγώ» κόψε λάσπη που λέμε. Το ανταλλακτικό πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές του κατασκευαστή και να έχει το ίδιο νούμερο
Πρέπει οπωσδήποτε να ζητάς εγγύηση
Το ανταλλακτικό πρέπει να είναι σωστά συντηρημένο αλλά και προφυλαγμένο. Για παράδειγμα αν είναι εκτεθειμένο έξω μπορεί οι καιρικές συνθήκες να το αλλοιώσουν και να το καταστρέψουν.
Μπορείς να αγοράσεις ανταλλακτικά από το ίντερνετ πιο φτηνά, πιο γρήγορα και πιο ξεκούραστα.
Με το ποντίκι του Η/Υ σου μπορεί πραγματικά να εντοπίσεις και να αγοράσεις το ανταλλακτικό που σου κάνει. Αρκεί βέβαια να προσέξεις κάποιες βασικές παραμέτρους όπως ισχύει άλλωστε και με όλες τις αγορές μας στο ίντερνετ. Έχουν και λέμε:
1. Για να διασφαλίσεις τα προσωπικά σου στοιχεία (τηλέφωνο, διεύθυνση κ.ο.κ) πληρώνεις με paypal, ή με προπληρωμένη κάρτα, και φυσικά με αντικαταβολή.
2. Όσο πιο γνωστό το ηλεκτρονικό κατάστημα τόσο το καλύτερο διότι θα εφαρμόζει περισσότερες παραμέτρους ασφαλείας.
3. Και επειδή οι ιοί δεν υπάρχουν μόνο στα site με πονηρό περιεχόμενο φύτεψε στον υπολογιστή σου και ένα καλό πρόγραμμα anti-virus ή πρόγραμμα Ιnternet security για τυχόν εισβολές κακόβουλου λογισμικού.
4. Πρόσεξε να κλικάρεις τα προϊόντα που χρειάζεσαι και να μην κάνεις κάποιο λάθος ώστε να μην βρεθείς έκπληκτος όταν σου αποσταλεί ένα άσχετο προϊόν λόγω κάποιου δικού σου λάθους κατά την διαδικασία παραγγελίας. Πολλά e-shops δεν κάνουν επιστροφές σε τέτοιες περιπτώσεις και είναι κρίμα να χάσεις χρόνο και χρήμα από μια απροσεξία.
5. Πριν το τελικό κλικ της παραγγελίας ένα τηλεφώνημα στο κατάστημα για να λύσετε οποιαδήποτε απορία σας είναι πάντα μια καλή συμπληρωματική ενέργεια.
autoagora