Ένα εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο, μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, που καταδεικνύει την… καλλιτεχνική διάθεση της φύσης, δεσπόζει στο Νομό Κοζάνης. Πρόκειται για τα
«Μπουχάρια», στα ανατολικά του χωριού Μικρόβαλτος του Δήμου Καμβουνίων, στην τουριστική ανάδειξη των οποίων προχώρησε η Νομαρχία Κοζάνης. Τα «Μπουχάρια» είναι περίπου 20 πυραμοειδείς σχηματισμοί φτιαγμένοι από χώμα, άργιλο, μάργες και κροκάλες, με κορυφή καλυμμένη με σχιστολιθικές πλάκες, που ξεπερνούν σε ύψος τα δύο μέτρα, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και τα έξι με επτά μέτρα (οι λεγόμενοι «Άτλαντες»).
Παρόμοιοι σχηματισμοί στην ίδια περιοχή είναι και τα «Νοχτάρια», με τη μόνη διαφορά ότι δεν επιστεγάζονται με πλάκες. Ο συνδυασμός των δύο γεωμορφών δημιουργεί ένα μοναδικό και ιδιόμορφο δάσος, που έχει προέλθει από τη διάβρωση του εδάφους σε διάστημα δεκάδων χιλιάδων χρόνων.
Η Νομαρχία Κοζάνης προχώρησε στη δημιουργία γεωλογικού πάρκου στην περιοχή, προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση των επισκεπτών και να αναδείξει το σπάνιο αυτό φαινόμενο. Το πάρκο είναι πλέον επισκέψιμο για το κοινό και θα παρουσιαστεί επίσημα την επόμενη εβδομάδα.
«Τα “Μπουχάρια” είναι ένα μοναδικό αλλά αναξιοποίητο μέχρι σήμερα γεωλογικό φαινόμενο. Η αξιοποίησή του εντάσσεται στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε όλα τα φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας», εξήγησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αντινομάρχης Ανάπτυξης της Νομαρχίας Κοζάνης, Γιάννης Σόκουτης.
Τα έργα που πραγματοποιήθηκαν περιλάμβαναν τη διαμόρφωση αιωρούμενων διαδρομών περιπάτου, την κατασκευή χώρων ανάπαυσης και ενημέρωσης των επισκεπτών (ξύλινα κιόσκια και παγκάκια), την κατασκευή περίφραξης και την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων.
Επίσης, δημιουργήθηκαν φυλάκιο στην είσοδο του πάρκου, με χώρο υποδοχής και εξυπηρέτησης του κοινού, τουαλέτες κοινού, αποθήκη και κοιτώνα για τους φύλακες του πάρκου, καθώς και ξύλινο παρατηρητήριο στη βόρεια πλευρά του πάρκου.
Πρόθεση της Νομαρχίας είναι σε επόμενη φάση να γίνει και αναβάθμιση του οδικού δικτύου της περιοχής. Η κατασκευή του γεωπάρκου χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και από πόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.